Hoe kies je een goed hosting platform voor je podcast?

podcaststudio

Als je op het internet zoekt naar podcast hosting word je overspoeld met informatie. Door de vele verschillende partijen is het lastig om te kiezen welk hosting platform geschikt is voor jouw podcast. Let je namelijk alleen op support, de prijs, gebruiksvriendelijkheid of wil je het het liefst allemaal? We snappen dat het lastig is om tussen al het aanbod de juiste keuze te maken, daarom helpen we je graag een stapje verder. Hieronder staan enkele criteria die je goed in je hoofd moet houden bij het uitzoeken van een hosting platform voor jouw nieuwe podcast.

Opslag en bandbreedte
We beginnen bij misschien wel het meest belangrijke, hoeveel opslag biedt de hosting partij aan? Ben je bijvoorbeeld van plan om een keer per week iets te uploaden, of wil je dit een keer per maand doen. Zoek naar een hostingpartij die precies biedt waar jij naar op zoek bent. Vaak heb je hierbij ook de keuze uit meerdere pakketten, hoe duurder, hoe meer opslag. Maar ook zijn er veel partijen die dit standaard al als onbeperkt aanbieden.    

Bereik
Je kan je podcast overal kwijt zolang je hostingpartij dit maar aanbiedt. Bedenk dus goed op welk platform jij je podcast graag wilt hebben voordat je je aansluit bij een hostingpartij. Ook is het handig om te kijken of de hostingpartij ook een RSS Feed aanbiedt. Dit zorgt er namelijk voor dat jij je podcast makkelijk op je eigen website kan zetten, maar ook makkelijk kan delen.

Prijs
Vergelijk altijd een aantal verschillende partijen met prijs en aanbod. Straks betaal je je namelijk helemaal suf voor tools die je niet eens gebruikt. Denk hierbij aan het aantal maximale downloads of aan 24/7 klantenservice. Ook is het handig om, van te voren,  te kijken of er geen verborgen kosten zijn. Daar zit namelijk niemand op te wachten. 

Nu je de meest belangrijke do’s en don’ts weet die komen kijken bij het uitzoeken van een hostingpartij is het nog de vraag welke je gaat kiezen. We raden je aan om wat verschillende partijen met elkaar te vergelijken, om zo tot degene te komen die het beste aansluit op wat jij wilt. Want, welke hostingpartijen zijn er nou allemaal? En welke zijn de beste? Hieronder heb ik de vier beste voor je uitgelicht om je keuze iets eenvoudiger te maken:

 

1. Springcast
Springcast is een Nederlands hosting platform met een ingebouwde marketing toolkit. Ze bieden hierbij professionele tools om een community te bouwen rondom je podcast. Bij Springcast heb je de keuze uit drie verschillende pakketten die variëren in prijs van 4,95 tot 39,95, hoe meer je betaald hoe meer je krijgt. Wel krijg je voor je geld altijd een eigen website, onbeperkte downloads, onbeperkte opslagruimte, basis analytics en een eigen embedded player. Ook bieden de duurdere pakketten ‘private podcast aan’. Hiermee kan je een podcast uploaden die maar voor een bepaald aantal luisteraars vindbaar is. Hierin bieden ze ook weer drie verschillende soorten; verborgen podcast, private podcast en API/ mobiele app podcasts. Door deze verschillende functies kan je heel veel kanten op met je podcast! Een ander belangrijk kenmerk van Springcast is, is dat ze GDPR compliant proof zijn. Hiermee voldoen ze  helemaal aan de privacywetgeving van Nederland. Oja, en ze zijn 100% Fries. VInden wij ook leuk.

We zijn zelf overgestapt van Buzzsprout naar Springcast en ervaren de support als zeer accuraat en snel. Wij hebben voor deze streamingdienst gekozen om onder andere bovengenoemde redenen, maar ze hebben nog een paar grote pluspunten. Zo blijft alle data in Nederland, maken ze geen advertenties over jouw content, verkopen ze je gegevens niet, maken ze dagelijks een back up en maken ze gebruik van krachtige servers en infrastructuur.

+ Support in het Nederlands
– Voor de leuke opties moet je een stukje meer betalen

https://springcast.fm/

 

2. Buzzprout

Buzzprout is een podcast-hosting platform die je de eerste 3 maanden gratis mag uittesten. Hierbij wordt je podcast online gezet op Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts, Alexa, Castro, enz. Het handige van deze hostingpartij is dat ze automatisch een analyse maken van de aantal luisteraars, waar deze zich bevinden en via welk apparaat ze luisteren. Buzzprout biedt verschillende prijs pakketten; $12, $18 of $24 per maand. Hoe duurder je pakket is, hoe meer uren aan podcasts je kan uploaden per maand.

+ Gratis proefperiode van 90 dagen
–  Alleen email ondersteuning aangeboden voor hulp
– Voldoet niet aan de Nederlandse privacy wetgeving

 https://www.buzzsprout.com/

 

3. Podbean

Podbean is een ander hosting platform waarop je je podcast kan aanbieden. Inmiddels zitten er al ruim 600.000 gebruikers op de site. Ze bieden een handige app aan waarmee je gemakkelijk je podcast kan opnemen, dus zonder dure apparatuur. Daarnaast zorgt Podbean voor een mooie site, speciaal voor jouw podcast, helemaal gratis. Ook Podbean biedt verschillende pakketten aan van $9 tot $99 per maand. Hoe meer je betaalt, hoe meer tools je erbij krijgt. Denk hierbij aan SEO geoptimaliseerd, onbeperkte opslag en cloud hosting. Podbean is ideaal als je zoekt naar een hostingpartij die onbeperkte opslag en bandbreedte aanbiedt.

+ Onbeperkte opslag en bandbreedte
– Live-chatoptie alleen beschikbaar bij het duurste pakket

https://www.podbean.com/

 

4. Podcast Feed

Wat podcast Feed zo speciaal maakt in vergelijking met de andere hosting diensten , is dat Podcast Feed volledig Nederlands is. Hierdoor vallen alle privacy regels onder de Europese regelgeving en hoef je dus niet bang te zijn dat er ineens wat geks mee gebeurd. Ook bieden ze vier verschillende pakketten aan die beginnen bij een prijs van 12,- en gaan tot en met €70,- per maand. Als je meer betaald krijg je uitgebreide statistieken, toegang tot een verborgen/privé podcast, meer downloads en meer gebruikers per podcast. Podcast Feed biedt de mogelijkheid om hun service 10 dagen lang gratis uit te proberen.

+ Nederlandse support
– Relatief duur vergeleken met de concurrenten

https://podcastfeed.nl/