Waarom jouw bedrijf een eigen podcast show nodig heeft

røde microfoon studio mediacentrale

Een podcast, wie luistert er tegenwoordig niet naar? Of je er nu naar wilt luisteren omdat je wilt ontspannen, of omdat je je op persoonlijk vlak wilt ontwikkelen, alles is mogelijk. Het grote voordeel van een podcast is dat je er naar kunt luisteren wanneer je maar wilt; tijdens het fietsen, tijdens het koken, of als je languit, in de zon, in de tuin ligt. Maar hoe cool zou het zijn als mensen tijdens deze momenten naar een podcast over jouw bedrijf luisteren!

 

Wat is een podcast? IPod + Broadcast = Podcast.

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand kan worden afgespeeld wanneer men maar wil. Dankzij de introductie van de draagbare MP3-speler werd deze vorm van uitzenden al snel populair onder radioamateurs. De term “podcast” was geboren. Het is een samentrekking van de woorden “iPod” en “Broadcast”. Je kunt dus naar een podcast luisteren waar en wanneer je maar wilt.

 

Waarom een podcast voor uw organisatie starten?

Er zijn een heleboel verschillende mogelijkheden als het gaat om podcasts. Je kunt écht alle kanten op. Of je nu wilt praten over nieuws, politiek, muziek, cultuur, sport, gezondheid, comedy, of lifestyle. Een podcast is altijd een goed instrument om toe te voegen aan uw marketing mix. Maar waarom is het zo’n goede keuze? En waarom luisteren mensen graag naar podcasts? Uit een onderzoek van Markteffect Podcast Monitor van mei 2021 blijkt dat de belangrijkste reden waarom mensen naar een podcast luisteren ontspanning is (60%). Luisteraars vinden het ook leuk om interessante mensen te volgen (31%) of om op de hoogte te blijven van het nieuws (38%).

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 25% van alle Nederlanders die naar podcasts luisteren dit voor zakelijke doeleinden doen. Zij willen op de hoogte blijven van ontwikkelingen in hun vakgebied en inspiratie opdoen. Deze luisteraars zijn vaak succesvolle professionals, hoogopgeleid, afgestudeerd, ondernemers en zijn vaak erg loyaal en hebben koopkracht. Dit maakt het maken van een business podcast erg interessant voor bedrijven. Maar, deze business podcast moet wel relevant, vernieuwend, inspirerend en professioneel zijn, want je moet de aandacht van het slimme publiek weten vast te houden.

 

Grootste voordelen als bedrijf

Naast de hierboven vermelde pluspunten zijn er nog een paar voordelen aan het hebben van een podcast als een bedrijf. We zullen er hieronder een paar toelichten:

 

  1. Een podcast geeft een uniek inzicht in het bedrijf

Je maakt je eigen podcast en hierdoor kun je hem helemaal maken zoals jij dat wilt. Hiermee bedoelen we dat je de missie en visie van je bedrijf er goed in kan laten uitblinken op de manier zoals jij dat wilt. Zo blijft je uniek ten opzichte van alle andere marketingtools en podcasts. Ook kunnen nieuwe potentiële werknemers en klanten op deze manier op een laagdrempelige manier kennismaken met je bedrijf, ideaal toch?

 

  1. Verbreed je netwerk met een podcast

Gastsprekers uitnodigen is een geweldige manier om je netwerk eenvoudig te verbreden. Je kunt bijvoorbeeld een expert uit je vakgebied interviewen. Dit is erg leerzaam voor jezelf, en nog belangrijker, voor je luisteraars. Doordat je telkens nieuwe gasten kunt uitnodigen, creëer je diversiteit binnen je podcast show en creëer je ook een groter bereik. Want het netwerk van je gasten zal ook naar je podcast luisteren, dus win-win!

 

  1. Een podcast kun je altijd en overal beluisteren

Misschien wel het grootste voordeel, je kunt je doelgroep constant bereiken. Ze kunnen de podcast beluisteren waar en wanneer ze maar willen. Hierdoor kunnen de luisteraars het gemakkelijk combineren met een andere activiteit. Dit maakt het voor hen gemakkelijk om naar je podcast te luisteren.

 

Dus, waarom moet jij, als bedrijf, een eigen podcast hebben?

– Je betrekt je klanten op een originele manier bij je bedrijf
– Door gasten uit te nodigen verbreedt je gemakkelijk je netwerk
– Een podcast trekt nieuwe potentiële klanten aan
– Het luisteren naar een podcast is erg laagdrempelig

En naast alle bovenstaande punten is het ook nog eens heel betaalbaar en leuk om te doen!

Dus, ben je na het lezen van deze blog klaar om een extra indruk achter te laten, en je bedrijf van een andere kant te laten zien? Mail ons dan direct via hello@studiomediacentrale.nl. Wij helpen je graag met het ontwikkelen, produceren en publiceren van je bedrijfs podcast met onze podcast diensten.